Kleuren

Wat is een PMS kleur? Wat betekend FC (CMYK)? Met behulp van verschillende software programma’s is het tegenwoordig gemakkelijk zelf een ontwerp te maken. Dat lang niet alle gebuikte programma bedoeld zijn voor het maken van zogenaamde drukbestanden laten we voor nu voor wat het is. Maar, bij het kiezen van de juiste kleuropbouw kun je al veel problemen voorkomen.

Welk kleuropbouw je kiest is afhankelijk van veel factoren. Daarbij is er per toepassing ook  nog eens verschil in benaming, samenstelling en gebruikte standaard. Zo gebruikt je het voor internet (RGB kleuren), bij belettering van een auto / lichtreclame / verf (RAL kleuren(misschien wel de meest bekende)) en voor drukwerk (PMS / FC (CMYK) kleuren). Bij drukwerk maak je daarbij tevens onderscheidt in zogenaamd huisstijl– en handelsdrukwerk of reclamedrukwerk.

PMS staat voor Pantone Matching System. Dit is het universele gestandaardiseerde systeem om kleuren te benomen en te mengen in de Grafische Industrie. De samenstelling en uiteindelijke kleur van PMS kleuren wordt vooraf bepaald, ze word ook vooraf gemaakt. Dit in tegenstelling tot de zogenaamde FC (CMYK) kleuren. Dit is wel gestandaardiseerd (ISO gecertificeerd drukken), maar wordt uiteindelijk voor een groot deel bepaald op de drukpers. De FC (CMYK) kleuren zijn tevens in grote mate te manipuleren in de voorbereiding. Dit dan ook weer in tegenstelling tot de PMS kleuren.

FC (CMYK) staat voor Full-Color. De C is Cyaan (blauw), M is Magenta (rood), Y is Yellow (geel) en K is Key (Zwart). In wezen zorgt zwart voor met name diepte in de afbeelding, maakt het beeld dus eigenlijk compleet / af, vandaar Key. Veel kleuren kun je nabootsen met (FC) CMYK. Ondanks ISO gecertificeerd drukken is er altijd een afwijking en per bedrijf kan er een aangepast profiel zijn. Daarbij ontkom bij het drukken niet aan beïnvloeding door papiersoort, teveel / te weinig inktafname, teveel / te weinig vocht, schommelingen in het process. Bij de wijze van produceren bij het zogenaamde internetdrukken is er ook nog eens extra invloed door de samenstelling van het drukvel. 

PMS kleuren zijn altijd en overal hetzelfde. In FC (CMYK) kun veel van deze PMS kleuren wel nabootsen maar er is altijd een afwijking. Kleurafwijking is bij de ene kleur veel erger als bij de ander. Goud, zilver, brons en fluor kleuren zijn niet na te bootsen. Zie de vergelijkingskaart voor wat voorbeelden. Wij adviseren dan ook om in geval van huisstijl- en handelsdrukwerk te gaan drukken in PMS kleuren. Dan passen bijvoorbeeld het briefpapier, visitekaarten, enveloppen, doorschrijfsets (de eerste indrukken) veel beter bij elkaar en is het ook bij nabestellingen hetzelfde. Bij reclamedrukwerk, folder, brochures, flyers e.d. worden nu eenmaal veel foto’s gebruikt. Daarbij is er dus een duidelijke reden dit juist in FC (CMYK) te doen.